Bildeler – husk på dette når du handler bildeler på nett

Å handle bildeler på nett er både enkelt, smart og rimelig, så lenge som du har en liten sjekkliste i bakhodet. Trenger du bare noen luftfilter, eller et komplett sett med bremseskiver og -klosser? Uansett behov kan det lønne seg å se hva som er tilgjengelig i digitale kanaler – kanskje blir du overrasket.

Nye deler, brukte deler, originale eller ettermarked – hva er forskjellen?

Det finnes utrolig mange deler å velge mellom på nett, og det kan være utfordrende å orientere seg i en jungel av ulike begreper. Dessuten overlapper noen kategorier, men la oss ta BMW-bildeler som et eksempel:

  • Forskjellen mellom nye og brukte deler er relativt grei – brukte deler er helt enkelt brukt i en annen bil allerede. Samtidig kan noen deler også være renoverte. Husk på at mange av delene i en bil har mange gode år igjen også etter at den «opprinnelige» bilen er vraket.
  • Originale deler er deler som produsenten setter navnet sitt på. Uoriginale deler, «kopideler» eller ettermarkedsdeler lages av andre produsenter. Samtidig trenger ikke det bety at de er dårligere – i noen tilfeller kan de til og med være produsert i samme fabrikk som originaldelene.

Særlig det å kjøpe brukte deler bidrar til å redusere ressurs- og materialbruken i bilindustrien. Hvis du kjøper brukte deler fra en seriøs forhandler, er de et trygt alternativ til nye deler.

Hva med montering av delene?

Det lønner seg alltid å ha en plan for montering av delene allerede før du kjøper bildeler på nett. Det kan ofte være utfordrende å få merkeverksteder å bruke deler som du har med selv, men sjekk med frittstående verksteder i området ditt.

Noen enklere oppgaver kan selvfølgelig også være mulige å ta seg av på egen hånd, men da er det ekstra viktig å ha et realistisk forhold til egen kompetanse. Prioriter alltid sikkerhet, og bruk fagfolk hvis du er usikker.